Novitan tehtaalla

Kävin reilu viikko sitten jo kevään toisella retkellä. Tällä kertaa retken kohteena olivat Novitan tehdas Kouvolassa ja arboretum Mustila Elimäellä (ensimmäinen retki suuntautui Jyväskylään). Alunperin en ollut matkaan lähdössä, mutta pari päivää ennen retkeä sain tietää peruutuspaikasta ja ilmoittauduin mukaan. Perillä Novitalla pääsimme opastetulle kierrokselle tuotantotiloihin. Kierroksella sai myös kuvata, joten räpsin kuvia menemään ehkä vähän opastuksen kuuntelun kustannuksella...

Tehdasvierailulla kerrottiin muistaakseni, että villa tulee Englannista ja Etelä-Amerikasta valmiiksi polyamidilla höystettynä ja huopumisenestoaineella käsiteltynä. Ainoastaan Suomivilla tulee nimensä mukaisesti Suomesta. Perustelu ulkomaiselle villalle taisi kuulua niin, että suomalaisen lampaan villaa ei ole tarpeeksi (koko) tuotantoon ja villa on myös melko lyhyt kuituista, jolloin langasta tulee karhean tuntuista. Tehtaalla villat värjätään joko kuituna tai valmiina lankana väristä riippuen.

Puuvillalangat taisivat puolestaan tulla valmiina lankana vyyhdeillä Intiasta. Novitan tehtaalla puuvillalangat sitten värjätään ja keritään. Alla muutama poiminta langan tuotantoprossista sikäli kuin muistan (tai meluisassa tehtaassa kuulin).


Yhdestä tummanruskeasta ja muutamasta valkoisesta villakaistaleesta tulee lopulta beigeä lankaa.




Villa venytetään koneessa yhdeksi ohueksi säikeeksi, joka kiertyy samalla muoviputkelle.


Muoviputkelta säie siirretään isommalle kartiolle ja samalla säie puhdistetaan epäpuhtauksista (esim. irrallisista villahaituvista).


Kartioilta yksittäiset säikeet yhdistetään useamman säikeen langaksi ja kierretään kierteelle toisella (kuvaamatta jääneellä) koneella.





Kierteinen lanka kulkee vielä kuuman vesihöyryn läpi ennen kuin se keritään lopulliseen muotoonsa kerälle.


Tehdaskierroksen päätteeksi pääsimme vielä varastoon, jonka nurkassa kierrätetään tehtaan villajätettä. Aiemmin kaikki tämä materiaali olisi päätynyt kaatopaikalle, mutta nyt se lajitellaan käsityönä uusiksi värisekoituksiksi ja karstataan. Sinisen, turkoosin ja pinkin yhdistelmästä valmistuu lopulta violettia Jussi-lankaa.